Schoolreisjes

Een schoolreisje bij de Kameleon is super leuk maar toch ook educatief. We focussen op samenwerken en behandelen de elementen van de natuur. We zijn actief bezig en we zijn veel buiten.

Schoolreis - Kameleon Terherne

Een avontuur voor het leven!

Hoe ziet de dag eruit?

Botenstation

Aankomst

Een schoolreis bij de Kameleon begint bij ons botenstation. Hier is genoeg ruimte om te parkeren voor zowel auto’s als een bus. Jullie worden opgevangen door de kameleonfiguren die jullie vandaag meenemen. Deze stellen zich voor en schetsen kort een beeld van de dag. Afhankelijk van de grootte van de groep splitsen we deze op in twee groepen. Hiervan gaat één groep naar de boerderij een één groep met de boot naar het eiland.

Tip om een bus te huren: NOV Touring.

Kameleon

Boerderij

Film en speurtocht

In de boerderij kijken de kinderen onze exclusieve Kameleonfilm, deze duurt ongeveer 20 minuten. Hierna gaan ze in groepjes aan de slag met de speurtocht. Als er tijd over is kunnen de kinderen nog even spelen in de speeltuin of bij slecht weer in onze overdekte speellocatie.

DJI_0168low

Lunch

Varen naar locatie

Tijdens de lunch wisselen we van locatie. De groep die in boerderij is komt met de rondvaart naar het eiland toe. Dit is een half uurtje varen en onderweg vertelt de gids, als de kinderen dit ook leuk vinden, weetjes over de Kameleon. Ook hebben we onderweg een speurtocht waarbij de kinderen aan de hand van bordjes aan de oevers een rebus kunnen oplossen. Eenmaal aangekomen op het eiland kan de groep op de boot gelijk lunchen. De groep van het eiland kan gelijk mee aan boord, op weg naar de boerderij.

We lunchen dus op het eiland, hier kunnen we namelijk knakworstjes (of eigenlijk moeraswortels) maken op een open vuur. We eten in een grote kring en de kinderen kunnen ook zelf limonade ophalen. Voor iedereen hebben wij twee bolletjes met twee knakworstjes. Ook zorgen wij dat iedereen de hele dag genoeg te drinken krijgt.

rv_dubbel

Eiland

Spelen en klouteren

Op het eiland neemt de kameleonfiguur je mee. We beginnen met een korte introductie over het eiland en de vier elementen van de natuur. Hierna delen we de groep op in vier groepjes: Water, aarde, vuur en lucht. We leggen even wat regels uit en dan kunnen we los. Een kameleonfiguur begeleid de kinderen bij de verschillende spelletjes. Na de spelletjes gaan we door de moeraspaden heen. Hierna kunnen de kinderen touwslingeren, over het pompeblêdenpad heen en zwemmen om weer schoon te worden. Hierna beginnen we ruim op tijd met omkleden.

Kameleon Terherne

Het zit er op

IJs en uitzwaaien

Aan het einde van de dag als beide groepen weer bij het botenstation bij elkaar komen hebben we ook nog een ijsje. Als dit ijsje op is gaan jullie in de bus en zwaaien wij jullie uit.

rv_dubbel

Rondvaart

Eiland

Boerderij

Kameleon Terherne rondvaart

Rondvaart

Tijdens de rondvaart nemen een Lentenaar en een schipper je mee aan boord van een boerenpraam die geduwd wordt door de kameleon (of misschien de Hiesie). Tijdens deze tocht vertelt de Lentenaar van alles over de Kameleon: Zowel de boeken, films en de TV-serie komen aan bod. Je vaart door een prachtige omgeving in het hart van de Friese meren. Onderweg is het ook goed opletten geblazen, aan de oevers van de poelen staan aanwijzingen waarmee je de speurtocht op kan lossen. De tocht duurt 3 kwartier tot een uur afhankelijk van of je afstapt op het eiland of niet.

 • De Kameleon
 • Speurtocht
 • Friese meren

Eiland

Op het Kameleoneiland is van alles mogelijk. Probeer over de sloot te zwaaien of te polsstokspringen. Trotseer het trekvlottenpad en kom droog over de drijvende pompeblêden. Neem tot slot een frisse duik in de schone Poelen. Tevens is het mogelijk om een roeibootje te pakken en zelf een blokje om te gaan. Wees niet bang om goed smerig te worden en bewandel de moeraspaden. Toch liever schoon blijven? Doe een potje Klinkhamergolf of neem competitief deel aan de beroemde kruiwagenrace. Ga ouderwets fietsbanden werpen, ballen afschieten met enorme katapulten, badmintonnen of volleyballen. Wij raden het eiland aan voor kinderen vanaf 6 jaar.

Eten en drinken op het eiland?
Dat kan in de Opkikker, ons horecagedeelte.

Een kleine greep uit ons assortiment:
Koffie € 2,00
Frisdrank € 2,50
Appeltaart € 2,75

Zelf te bereiden op open vuur
Pannenkoek € 2,50
Broodje knak of ei € 2,50

 • Moeraspaden
 • Pompeblêdenpad
 • Roeien / kanoën
 • Pannenkoeken
Kameleon eiland
Dorp Lenten

Boerderij

De kans is groot dat je je dagje Kameleon begint in onze Kameleonboerderij. Hier is Lenten levensecht nagebouwd en waan je je in de wereld van Hielke en Sietse.

In de Kameleonboerderij hebben we ook een ware bioscoop met de nieuwste Kameleonfilm de Kameleon op schattenjacht. Deze film duurt ongeveer 20 minuten.

Let op: De Kameleonboerderij heeft een aantal steile trappen, en is dus niet geschikt voor mindervaliden of mensen die slecht ter been zijn.

 • Film
 • Speurtocht
 • Speeltuin
 • Overdekte speellocatie
   

Schoolreisje boeken

  Kameleon Terherne rondvaart
  Schoolreis - Kameleon Terherne